Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

Η καταστροφή της ΕΣ.Π.Ο. από τους εθνικιστές της Π.Ε.Α.Ν.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, ο "ουλαμός καταστροφών" της εθνικιστικής αντιστασιακής οργανώσεως Π.Ε.Α.Ν. (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων), με επικεφαλής τον αρχηγό της οργανώσεως Κώστα Περρίκο, αξιωματικό της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ανατίναξε τα γραφεία της προδοτικής φιλο-ναζιστικής οργανώσεως ΕΣ.Π.Ο. στο κέντρο των Αθηνών, στα Πατήσια.

Η ΕΣ.Π.Ο. ήταν φιλο-γερμανική οργάνωση που είχε ως σκοπό να οργανώσει σώμα Ελλήνων εθελοντών στο Ανατολικό Μέτωπο. Την στιγμή δηλ. που η Ελλάς είχε τετραπλή κατοχή (Γερμανών, Ιταλών, Βουλγάρων και Αλβανών), "κάποιοι" σχεδίαζαν να στείλουν Έλληνες να πολεμήσουν στο πλευρό των Γερμανών! Τα εκρηκτικά που κατέστρεψαν τα γραφεία της ΕΣ.Π.Ο. σκότωσαν 43 Γερμανούς και 29 Έλληνες συνεργάτες τους.

Το σοκ για τους Γερμανούς ήταν τεράστιο, καθώς μέσα στο κέντρο των Αθηνών μία εθνικιστική οργάνωση ανατίναξε ένα σύμβολο της Γερμανικής κατοχής, δίδοντας το μήνυμα της εθνικής αντιστάσεως στον Ελληνικό λαό. Παραθέτουμε όλα τα ονόματα των μελών της Π.Ε.Α.Ν. που πήραν μέρος στο εγχείρημα:

  • Κώστας Περρίκος, αρχηγός
  • Νίκος Λάζαρης, φοιτητής Νομικής
  • Σπύρος Γαλάτης, φοιτητής Νομικής
  • Τάκης Μιχαηλίδης, φοιτητής Χημείας
  • Σπύρος Στανωτάς, φοιτητής Αν.Εμπορικής
  • Αντώνης Μυτιληναίος, τεχνικός ΟΤΕ
  • Νίκος Μούρτος, τεχνικός
  • Ιουλία Μπίμπα, δασκάλα
  • Αικατερίνη Μπέση, οικιακά

Μετά από προδοσία, στις 11 Νοεμβρίου 1942 συνελήφθησαν οι Περρίκος, Μυτιληναίος, Γαλάτης, Μπίμπα και Μπέση. Πέρασαν από γερμανικό στρατοδικείο και καταδικάσθησαν σε θάνατο. Ο Κώστας Περρίκος εκτελέσθηκε στην Καισαριανή στις 4 Φεβρουαρίου 1943. Ο εθνικιστής φοιτητής Νίκος Λάζαρης, που δεν συνελήφθη, εντάχθηκε στις δυνάμεις του ΕΔΕΣ του Ναπ.Ζέρβα και πολέμησε έως την αποχώρηση των Γερμανών. Τον άξιο αυτόν Έλληνα πατριώτη δολοφόνησαν οι κομμουνιστές στα Δεκεμβριανά...

Ευτυχώς, ο προδότης απεκαλύφθη. Ηταν ο Πολύκαρπος Νταλιάννης, ο οποίος πρόδωσε τα μέλη της Π.Ε.Α.Ν. στους Γερμανούς έναντι λιρών! Ο προδότης εξετελέσθη από την οργάνωση, αφού ομολόγησε την πράξη του.

Η Π.Ε.Α.Ν. συνέχισε την εθνική της δράση έως το τέλος του πολέμου, προσφέροντας πολλά στον αγώνα. Δυστυχώς, η δράση της παραμένει εν πολλοίς άγνωστη, όπως και των περισσοτέρων εθνικιστικών οργανώσεων της κατοχής, της ΠΑΟ, της ΡΑΝ, του Τσαούς-Αντών, της Χ. Η νέα γενιά δεν θα μάθει ποτέ για την Π.Ε.Α.Ν. και τον Κώστα Περρίκο, καθώς η "εθνική αντίσταση" μονοπωλείται από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, από αυτούς δηλ. που ήταν συνεργάτες των Βουλγάρων και ξεπούλησαν με συμφωνίες (Πετρίτσι 1943) την Ελληνική Μακεδονία και Θράκη!

Ο γιος του Κώστα Περρίκου, Δημήτρης Περρίκος, εργάζεται από το 1972 στην Επιτροπή Παρακολούθησης, Επαλήθευσης και Ελέγχου των Ηνωμένων Εθνών (UNMOVIC). Ήταν ο επικεφαλής (μετά τον Σουηδό Χανς Μπλιξ) του κλιμακίου που διεξήγαγε τις επιθεωρήσεις στο Ιράκ πριν από τον πόλεμο.

στην φωτογραφία η ΕΣΠΟ φλέγεται

Οι «πατριώτες» κομμουνιστές με προκηρύξεις τον Σεπτέμβριο αλλά και στις 5 Οκτωβρίου 1942 καταγγέλλουν την ανατίναξη του κτηρίου στο οποίο στεγάζονταν η φιλογερμανική οργάνωση «Ε.Σ.Π.Ο» (Εθνική Σοσιαλιστική Πολιτική Οργάνωσις) από την οργάνωση ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ «Π.Ε.Α.Ν» (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζόμενων Νέων). Αναφέρονται τα εξής :

«Η κομμουνιστική οργάνωσι Αθήνας δηλώνει και άλλη μια φορά πως οι κομμουνιστές καταγγέλλουν την ατομική τρομοκρατία...
[..]Εμείς οι κομμουνιστές σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε χρήση του ατομικού σαμποτάζ, που ξεφεύγει από την οργανωμένη μορφή και καταντά όπλο στα χέρια του εχθρού... [..]Η ανατίναξη της Ε.Σ.Π.Ο είναι προβοκάτσια , που είχε σαν συνέπεια άσκοπα θύματα»


Επιπλέον πληροφοριακό δελτίο της 1ης Ιανουαρίου 1943 προς τα στελέχη της ΟΚΝΕ (Κομμουνιστική νεολαία Ελλάδας) γράφει :

«ΠΕΑΝ ΚΑΙ ΓΚΕΣΤΑΠΟ»

«Πριν ένα μήνα πιάστηκαν δήθεν οι αρχηγοί και τα στελέχη της ΠΕΑΝ. Λέγανε πως τους είχανε πιάσει τα τυπογραφεία, εκρηκτικά μηχανήματα, αποθήκες πυρομαχικών και σαν υπαίτιους για την ανατίναξη της ΕΣΠΟ. Ύστερα λέγανε πως οι κατηγορίες ενάντιά τους ήτανε τόσο βαριές που οπωσδήποτε θα τους τουφεκίζανε. Ο Περρίκος, ένας από τους συλληφθέντες, επισκέφθηκε με άδεια τους δικούς του. Τώρα μαθαίνουμε ότι αυτός και η κλίκα του πρόκειται να βγουν τελείως ελεύθεροι. Αυτά δείχνουν τις σχέσεις ΠΕΑΝ και ΓΚΕΣΤΑΠΟ και τις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις τους».

Και ενώ αυτά γράφει το παραπάνω δελτίο του ΚΚΕ μετά από λίγες μέρες, την 4η Φεβρουαρίου 1943 στο σκοπευτήριο της Καισαριανής εκτελούνται ο Κώστας Περρίκος και η Ιουλία Μπίμπα, που συνελήφθησαν από τους Γερμανούς για την ανατίναξη της ΕΣΠΟ!

1 σχόλιο:

Γιαννης είπε...

Η Ιουλία Μπίμπά εκτελέστηκε στην Γερμανία δια αποκεφαλισμού